Stor interesse for nytt studie innen karbonfangst og -lagring og om kun få uker sparker Universitetet i Bergen (UiB) i gang et splitter nytt utdanningstilbud innen karbonfangst, -bruk og -lagring (CCUS).
Det er fagmiljøet ved Institutt for fysikk og teknologi som står bak det nye utdanningstilbud innen karbonfangst, -bruk og -lagring (CCUS). Men fagfeltet er ikke nytt ved UiB, forteller professor Martin Fernø til enerWE.
- Dette et forskningsfelt vi har jobbet med i over 25 år ved UiB. Vi har utdannet mange studenter på dette temaet og undervisning innen CCUS er noe vi har lang erfaring med. Nå begynner det endelig å skje ting i Norge, sier han og trekker frem regjeringens nylige satsing «Langskip» og industriens arbeid med «Northern Lights».
I «Langskip» ligger det en storstilt satsing på karbonfangst og –lagring der CO2 skal transporteres fra Østlandet med båter langs kysten før det pumpes ned i geologiske reservoarer flere kilometer under bakken i havet utenfor Bergen.
Han forteller at UiB lenge har sett et behov for mer kunnskap rundt CCUS, og fagmiljøet var i gang med å utvikle et etter- og videreutdanningskurs (EVU). I september ble UiB kontaktet av Kompetanse Norge på vegne av Tekna, Nito og Norsk olje og gass om muligheten for å tilby utdanning innenfor blant annet karbonfangst og -lagring.
- Da slengte vi oss rundt. Og i løpet av fire-fem uker starter vi nå et tiukers EVU-kurs i CCUS, forteller han stolt.
Kurset er bygget opp fleksibelt og som nettkurs for deg som jobber - eller er permittert/arbeidsledig innen olje/gassnæringa eller tilknyttede bransjer og vil lære mer om CO2 fangst, -bruk og -lagring.
Interessert i etter og viderutdanninging innen dette feltet så finner du mer informasjon om kurset her
Martin Fernø Institutt for fysikk og teknologi, er en av de som står bak det nye utdanningstilbud innen karbonfangst, -bruk og -lagring (CCUS) Foto: Universitetet i Bergen